Wydaje się, że dzisiaj już coraz trudniej zauważyć różnice w tym co jada się w poszczególnych częściach kraju. Niemniej jednak, kuchnie regionalne jeszcze całkowicie nie umarły, a w niektórych częściach kraju są bardzo wyraziste.
Dlaczego kuchnia regionalna nie jest już tak wyrazista?
Niegdyś ludzie byli bardzo przywiązani do swojego miejsca zamieszkania. Najczęściej mieszkali w jednym miejscu przez całe życie. Dzisiaj jednak, zwłaszcza młodzi ludzie, podróżują po kraju i nie tylko. Dlatego też potrawy z jednej kuchni regionalnej często stają się częścią innej kuchni regionalnej. W efekcie, kuchnia polska staje się coraz bardziej jednolita.
Najbardziej znana kuchnia regionalna w Polsce
Wydaje się, że zdecydowanie najbardziej znana kuchnia regionalna w kraju to kuchnia górali. Jest to również najbardziej wyrazista kuchnia regionalna, odbiegająca znacząco od kuchni innych rejonów. Wynika to z tego, że mieszkańcy Podhala stosunkowo rzadko wyjeżdżają w inne miejsca. Posiadają oni najczęściej dom i majątek w górach i opiekują się nim przez całe życie, aby następnie przekazać go kolejnym pokoleniom. Dzięki temu kuchnia Podhala ma się dobrze i prawdopodobnie przetrwa jeszcze bardzo wiele lat.