Rewolucje w kuchniach regionalnych

Jedną z atrakcji podróżowania po Polsce jest możliwość skosztowania potraw różnych kuchni regionalnych. Niemniej jednak, coraz częściej potrawy, których kiedyś skosztować można było jedynie w niektórych rejonach Polski dostępne są w zasadzie w całym kraju.

Migracje ludności

Kuchnia regionalna wykształciła się w wielu miejscach w Polsce z racji tego, ze ludzie niegdyś niewiele migrowali. Większość osób w ciągu życia ani razu nie zmieniała miejsca zamieszkania. Dzisiaj natomiast przeprowadzki na drugi koniec kraju stały się właściwie normą. Młodzi ludzie nie są już aż tak przywiązani do swoich rodzinnych stron, przez co wyjeżdżają czy to za pracą, czy też za lepszym klimatem do życia.

Co zostało z kuchni regionalnych?

Bez wątpienia, z kuchni regionalnych zostało jeszcze mimo wszystko całkiem dużo. Wciąż najlepszy ser dostaniemy na Podhalu, pomimo, że oscypek można bez trudu kupić nawet w Gdańsku. Podobnie nigdzie nie ma lepszej kwaśnicy, niż w góralskiej jadłodajni. Kluski śląskie natomiast, pomimo, iż spożywane również przez mieszkańców innych części kraju, najlepsze są zdecydowanie właśnie na Śląsku skąd się wywodzą. Tradycja kuchni regionalnych na pewno więc całkowicie jeszcze nie przeminęła.

Related posts

Leave a Comment