Jeżdżąc po Polsce można się przekonać, jak zróżnicowana jest kuchnia w naszym kraju. We wszystkich regionach są bowiem pewne przysmaki, które jada się tylko tam. Z drugiej strony, coraz bardziej kuchnie regionalne zaczynają się wzajemnie przenikać.
Najpopularniejsze kuchnie regionalne
Wydaje się, że w Polsce jest nawet kilkanaście kuchni regionalnych. Do najpopularniejszych należy z pewnością kuchnia regionalna Podhala. W rejonach górskich przede wszystkim spożywa się mnóstwo sera, czyli popularnych oscypka i bundza. Ponadto, popularna jest tu bardzo kwaśnica, jak i inne formy kapusty. Inną charakterystyczną kuchnią regionalną jest z pewnością kuchnia śląska, której głównym daniem są kotlet mielony i golonka podawane z kluskami śląskimi.
Przenikanie kuchni regionalnych
Obecnie coraz więcej osób podróżuje po kraju, ludzie często zmieniają miejsce zamieszkania. Dlatego właśnie, zwyczaje z jednych rejonów kraju przenoszą się coraz częściej do innych rejonów. Efekt jest taki, że poszczególne kuchnie regionalne znane są w całym kraju. Niektóre potrawy, które kiedyś jedzono tylko na niewielkim obszarze kraju dzisiaj spożywa się już praktycznie wszędzie. Przykładem może być tutaj śląska golonka.